10 november 2021
Met de officiële opening van het Eendenplateau en Borg De Wiardt heeft De Wijert zijn eerste ‘stadsmonument’.
Toen een aantal jaren geleden de fundamenten van een oud stenen gebouw tevoorschijn kwam werd er een werkgroep opgericht die vond dat hier echt iets mee gedaan moest worden. Het werd immers om het te beschermen gelijk weer bedekt met een dikke laag aarde. Met hulp van omwonenden, geïnteresseerden, Platform De Wijert en Wijkcomité Helpman konden ze aan de slag.
Nu, zo’n drie en een half jaar later was het zover (4 november 2021) Samen met wethouder Chakor mocht werkgroeplid Griet van der Velden op haar 87e verjaardag de opening verrichten. Dit geschiedde door een plaket te onthullen met daarop een gedicht van Beno Hoffman en een geschiedbeschrijving van ‘Behuisinghe De Wiardt’.
Ook in een toespraak van Eric Jan Meijer, voorzitter van de werkgroep, werd de rijke geschiedenis van de borg toegelicht. Het onthulde plaket is de 103e in de stad en de eerste in de wijk. Het is hiermee de tot nu toe enige stadsmonument van De Wijert!
Het Borgplateau De Wiardt is te vinden op de wijkgrenzen van Helpman en De Wijert, langs de Hora Siccamasingel.
Beste wijkbewoner(s),
Eindelijk is het zover!
Nu de coronamaatregelen het toelaten kunnen we op donderdag 4 november ons mooie Borgplateau aan de Hora Siccamasingel (een plek met historie), feestelijk openen!
Hierbij nodigen we jou als wijkbewoner graag uit om deze opening bij te wonen. De openingshandeling wordt verricht door wethouder Glimina Chakor en betrokken buurtbewoner Griet van der Velde.
Wij zorgen voor koffie, thee en wat lekkers onder het genot van livemuziek. We zouden het erg leuk vinden als we op jouw komst kunnen rekenen. Omdat om 15:00 uur het programma begint, vragen we jullie om ongeveer 14:55 uur aanwezig te zijn.
Zie hier het programma:
Namens werkgroep Borgplateau De Wiardt graag tot 4 donderdag november
10 oktober 2020
De gezinsbode schreef een mooi stukje over de Borg
‘Op Borgplateau De Wijert kun je zien waar je bent’
https://gezinsbode.nl/artikel/1130891/op-borgplateau-de-wijert-kun-je-zien-waar-je-bent.html
Archeologisch rapport van RAAP
In opdracht van de gemeente Groningen heeft RAAP op 15 november 2019 een opgraving – variant archeologische begeleiding uitgevoerd in het kader van het project ‘Aanpassing eenden-plateau Hora Siccamasingel te Groningen’ in de gemeente Groningen.
Het doel van de archeologische begeleiding is het veiligstellen van de wetenschappelijke informatie van de archeologische vindplaats binnen het plangebied, om daarmee informatie te behouden die van
belang is voor de kennisvorming over het verleden (behoud ex situ).
Onder het huidige eenden-plateau, aan de rand van de vijver aan de Hora Siccamasingel, zijn in het verleden resten van de voormalige borg de Wijert onderzocht. Bij de aanpassing van het eendenplateau kwamen deze resten opnieuw aan het licht. Het gaat om de funde-ringen van de buitenmuren van twee vertrekken, met bijbehorende vloeren. Het betreft hier de twee kelders aan de westzijde van het gebouw uit 1553-1559, dat Boersma heeft beschreven. De aangetroffen resten bleken in slechtere staat dan 50 jaar geleden.
—————————————————————————————————————-
Vanaf week 45 worden herstelwerkzaamheden aan het terras van Borg de Wijert opgestart. De omwonenden worden per brief op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen.
Deze brief vind u hieronder.
25 juni 2019
Eendenplateau wordt plateau “De Wiardt”
Op 19 juni was de inlooppresentatie van de plannen met het Eendenplateau in de vijver hoek Hora Siccamasingel/Jullensstraat.
Zo’n 15 wijkbewoners zagen een tekening van hoe de nieuwe situatie eruit komt te zien. Onder dat eendenplateau liggen namelijk de fundamenten van het steenhuis “De Wiardt”. Een voor die tijd indrukwekkend steenhuis. Dat diende als woonhuis, voor o.a. de burgemeesters-familie Huijnghe en de gravin van Bentheim.
In de 16de en 17de eeuw wordt het meerdere keren verwoest en weer hersteld en ook Bommen Berend verwoest deze “gewaldige costelicke borch” in 1672 tijdens het beleg van de stad. In 1722 is er van het huis niet veel meer over en blijft de naam “De Wijert” over als een vlak gebied ten zuiden van de stad waar men vee liet weiden.
Nieuw plan voor het plateau
Een plek met veel historie dus. Tijdens diverse sessies samen met direct omwonenden vanuit zowel Helpman als De Wijert, en de beide bewonersorganisaties Wijkcomité Helpman en Platform De Wijert, is met de gemeente gesproken over hoe deze plek te markeren als een bijzondere, historische plek. En het mag gezegd, het is een mooi plan geworden.
Het huidige eendenplateau moest toch een onderhoudsbeurt krijgen en dat moment wordt nu gebruikt om in het plateau te laten zien hoe de fundamenten van de kelders van dit huis in de vijver steken. Er komt ook een informatiebord bij dat verhaalt over de historie van deze plek. Bankjes maken het net als nu mogelijk om even te genieten van de omgeving.
Het was een voornaam huis
Op de Hora Siccamasingel geven zogenaamde “kattenogen” in het wegdek dan aan dat het ommuurde voorplein en de toegang via de poort, destijds nog tot onder de huidige flat doorliepen. Het was dan ook een groot en voornaam huis voor die tijd.
De gemeente hoopt eind dit jaar/begin volgend jaar met de werkzaamheden te kunnen beginnen en dan is het eendenplateau getransformeerd naar plateau De Wiardt. Genoemd naar het naam gevende huis dat in onze wijk stond.
Borg De Wijert is een project ondersteund door:
6 juni 2018
Wel eens gehoord van “behuijsinghe De Wiardt”? Vast niet. Dat is ook logisch, want bij bijna niemand uit onze wijk zal deze naam een belletje doen rinkelen. Toch is het heel leuk om eens te kijken op Wikipedia, daar vind je namelijk waar deze naam vandaan komt.
“Behuijsinghe de Wiardt” is namelijk waar onze wijk De Wijert naar vernoemd is. Dit was een landhuis / borg die heeft gestaan op de plek waar nu het eendenplateau is gevestigd aan de Hora Siccemasingel. Dit aan de 2e vijver die onze wijk scheidt met Helpman. Onder dit eendenplateau liggen als het goed is nog de resten van het oude landhuis / borg die ook wel bij een aantal bewoners bekend is onder de naam Borg De Wijert.
Er zijn in het verleden al eens pogingen gedaan om hier iets mee te doen voor de wijk, omdat dit toch een historisch plekje is met een zeer rijke geschiedenis. Alberdina van der Graaf, oud voorzitter van De Wijert Welzijn (de vorige bewonersorganisatie), heeft in het verleden al veel werk gedaan om zich in te spannen om iets moois met Borg De Wijert te gaan doen. Uiteraard hebben wij van Platform De Wijert uitvoerig met haar hierover gesproken.
Platform De Wijert haar idee is om op de plek waar Borg De Wijert verstopt ligt weer een mooi plekje voor de wijk te maken. En dit ook vooral samen met de wijk te realiseren. Dit door een soort van ruïne met daarin prachtige wilde planten, aandacht voor natuureducatie te maken. Zo maken we een mooie plek voor mensen en dieren. Dit zodat deze historische plek met een rijke geschiedenis weer echt tot leven komt in De Wijert.
Laat ons weten wat je van dit idee vindt! Alle hulp is welkom, je mag ons mailen op: info@wijert.nl . Een berichtje op onze facebook pagina wordt ook gewaardeerd. We horen graag van je.
Tekst en foto´s Dennis Broekema.