2 april 2023
Elk voorjaar is het weer zover, het mannetje A071 (ook wel terror-zwaan, auto-zwaan genoemd) trekt de nodige aandacht van de wijk. Elk jaar is het weer een hele soap qua vernielingen, eieren en baby’s. Maar de laatste 3 jaar hebben ze geen enkele baby meer. Of de eieren verdwijnen of de baby’s die net uit het ei zijn. Hopelijk lukt het ze dit jaar. Maar dat is twijfelachtig. Er is namelijk een nieuw, jonger stel zwanen woonachtig in HUN hora siccamavijvers. Dit heeft al geleid tot erge vechtpartijen.
Hulp gevraagd bij:
Het paar in 2021 Papa druk met auto’s in 2021
De Lovestory van mannetje A071
Meneer Beekman die de zwanen en hun nesten als jaren volgt namens Avifauna Groningen heeft ons een uitgebreide mail gestuurd. Hij bedankt de wijkbewoners die aan de bel hebben getrokken en meeleven met het wel en wee van de zwanen. Hieronder zijn verhaal:
In 2019 heeft het zwanenpaar (man A071 en vrouw A072) voor het laatst succesvol gebroed, maar moest toen met de kuikens wel verkassen naar de vijvers langs het Nesciopad omdat de vijvers aan de Hora Siccamasingel zodanig geschoond waren dat alle waterplanten (voedsel voor de zwanen) verdwenen waren.
In de winter daarna verdween vrouw A072 en manlief A071 dook in het voorjaar van 2020 op met een nieuwe, ongeringde vrouw. Deze zwanen moesten vooral gras eten bij gebrek aan waterplanten en het vrouwtje werd niet bepaald dik – hetgeen betekende dat ze geen reserves aanmaakte om eieren te leggen. Inderdaad bleef een nest en legsel uit. Ten zuiden van de Vestdijklaan liep een groepje zwanen met daartussen een jong paartje (man C400 uit Beijum en vrouw C217 uit Hoornse Meer). Ook die kwamen voor zover bekend niet tot broeden.
In het voorjaar van 2021 liep deze jonge man C400 wederom aan de Vestdijklaan, dit keer zonder partner. Maar aan de Hora Siccamasingel bleek man A071 (het oude mannetje van A072) weer een nieuwe partner te hebben, namelijk vrouw C217, de oude partner van man C400. De ongeringde vrouw van man A071 was verdwenen, haar lot is onbekend omdat ze niet geringd is. Het nieuwe paar A071/C217 bouwde een nest en de vrouw legde daar 6 eieren in. Rond 30 mei (exacte datum heb ik nu even niet bij de hand) zijn alle eieren uitgekomen, maar het zwanenpaar zwom 1-2 dagen later aan de Marcellus Emantslaan zonder kuikens! We weten niet wat er precies gebeurd is, maar gelet op het slechte weer rond die tijd is het mogelijk dat de kuikens onderkoeld geraakt zijn, of gepredeerd (opgegeten) door een snoek, een reiger of wie weet wat. Omdat het vrouwtje C217 nog onervaren was als moeder was de kans daarop iets groter.
Het is natuurlijk jammer dat het nest mislukt is, maar er zijn dit jaar zo’n 20% van alle 70 zwanennesten die ik volg op die manier mislukt. Ik heb goede hoop dat ze het volgend jaar terugkomen en het opnieuw proberen.
Wat mij wel nog is opgevallen is dat man A071 rond half mei op flinke afstand van het nest zat en er nogal gehavend uitzag, alsof hij gevochten had – misschien met een andere zwaan of een hond, of misschien heeft hij anderszins klappen gehad bijv. van een boze autobezitter, maar dat is speculatie. Hij miste zijn complete staart en zag er vies en verfomfaaid uit. Gelukkig herstelde hij snel, alleen de staart zal hij moeten missen tot na het ruiseizoen komende zomer. (Wie weet waarom hij zo gehavend was?)
Het is in elk geval fijn dat jullie zo meeleven met dit zwanenpaar en er en oogje op houden en zelfs zorgen dat het nest uitgerasterd wordt. We waarderen dat heel erg.
Wij bedanken meneer Beekman voor zijn uitvoerige verhaal en vinden het erg leuk om de liefdesperikelen van “onze auto-zwaan” te lezen. Hopelijk hebben ze volgend jaar betere kansen samen.
Mail meneer Beekman 2022
We hebben je hulp nodig als wijkbewoners om weer rust te vinden in het zwanenverhaal.
Dank voor je bericht over ‘de zwanen van de Hora Sic’ zoals ik ze zelf noem.
Ja ik ben die zwanenman met die stok, Jan Beekman van de Zwanenwerkgroep van Avifauna Groningen. Ik controleer de zwanen van de Hora Sic al jaren en probeer de zwanen met deze zwanenhaak een beetje op afstand te houden als ik een nest inspectie doe. De Zwanenwerkgroep zet zich in voor onderzoek en een betere bescherming van knobbelzwanen in de provincie Groningen. Daartoe ringen wij alle zwanen, houden de nesten bij en adviseren waar nodig boeren, burgers en overheid. Wij schudden natuurlijk geen eieren en halen ze ook niet uit, dat past totaal niet bij de doelstelling van onze werkgroep. We zetten ons juist in voor betere bescherming van deze prachtige vogels. Dat dat gewaardeerd wordt blijkt uit de vele, vele positieve reacties van omwonenden.
We vinden het erg leuk dat de (meeste) bewoners zo betrokken zijn en begaan met het lot van ‘hun’ zwanenpaar. Tot en met 2019 waren er jaarlijks jonge zwaantjes. Helaas dreigt het dit jaar mis te gaan, voor t derde jaar op rij, net als in 2020 en 2021.
Drie jaar geleden overleed het vrouwtje A072, in 2019. Man A071 veroverde in 2020 een nieuw vrouwtje, maar ze kwamen niet tot eileg en in 2021 had hij een nieuwe liefde gevonden (vrouwtje C217, in 2016 geboren in Hoornse Meer). Ze bouwden een nest, legden 3 of 4 eieren (uit m’n hoofd) en het vrouwtje broedde bijna vijf weken dapper op haar aanstaande kroost. Ik heb het nest vlak voor de eieren uit moesten komen nog gecheckt en alles leek oké. Gek genoeg waren er 1-2 dagen na de berekende uitkomst datum toch geen kuikens en ook geen sporen van uitgekomen eieren. Heel vreemd, het leek alsof de eieren uit het nest gehaald waren, maar door wie of wat?
Dit jaar, 2022, leek het beter te verlopen, moeder zwaan legde zelfs 7 eieren, maar na anderhalf-twee weken waren die verdwenen! Opnieuw geen sporen. Het zwanenpaar zwierf verdwaasd door de vijvers, soms samen, soms apart. Man A071 zag er ook verfromfaaid uit want hij miste al vroeg dit voorjaar al zijn staartveren (ruzie met een hond?).
Dit jaar ben ik er van overtuigd dat de eieren door iemand uit het nest verwijderd zijn. We krijgen helaas geregeld berichten dat er ook bewoners zijn die niet gediend zijn van de vaderzwaan, die schijnconflicten voert met glimmende auto’s. Daarom is het jammer dat de gemeente dit jaar geen gaas geplaatst heeft rond het nest, dat helpt al flink namelijk. (dit vraag ik nog na, want naar mijn idee stond de oude afrastering er nog)
Het uithalen/schudden van vogeleieren uit nesten is bij wet verboden. Wij doen zeker aangifte van de verdwijning van de zwaneneieren en zullen het onderzoek naar evt een dader of daders verder opvoeren.
Tot slot: zijn de zwanen gelukkig? Dat kunnen we ze niet vragen natuurlijk, maar als geluk bij vogels bestaat kijk dan eens naar een zwanenpaar met 7 net uitgekomen donskuikens, dan ga je er bijna in geloven. Duidelijk is wel dat de zwanen er nu zonder nest of kuikens ernstig verloren/ongelukkig uitzien. Het zou fijn zijn als iedereen meehelpt om verder zwanenleed in de toekomst te voorkomen.
Baby’s van 2019
Ook voor zwanen telt het onderstaande bericht