Gratis Reanimatie/AED-cursus

2 januari 2018

Het beste voornemen voor 2018.

Veel gehoorde nieuwjaarswensen zijn ‘ veel gezondheid’ , ‘de beste wensen’ of ’alles wat wenselijk is’.

Een goede gezondheid staat bij veel mensen op een hoge plaats in het leven. En vanzelfsprekend wensen we onze buren, vrienden en familie dat ook toe.

Maar we hebben niet alles in de hand op het gebied van gezond een jaar doorkomen.  We worden vaak, te vaak opgeschrikt door het bericht dat er mensen in onze omgeving getroffen zijn door een hartstilstand. En wat doe je dan als het bij jou in de buurt gebeurt?

Kun je daadwerkelijk hulp bieden; weet je wat je moet doen (en laten) in zo’n geval, waar je een AED kunt halen, hoe je een slachtoffer op een efficiënte wijze van een minder toegankelijke plek verplaatst naar een plek waar je hulp kunt bieden?

Met andere woorden: Ben jij opgeleid en getraind om hulp te kunnen bieden als er iemand in je omgeving een hartstilstand heeft?

Misschien leeft de idee dat je eigenlijk in staat zou moeten zijn om hulp te bieden, eigenlijk wel een wens is.

Maar ja, een opleiding kost geld en tijd en de plaats waar je de opleiding kunt volgen is vaak buiten je wijk. Kortom, plannen zijn er vaak wel, we willen best de medemens helpen, maar het blijft er een beetje bij.

Een goed voornemen om er in 2018 iets aan te gaan doen?

Misschien is de efficiënte spoedopleiding tot burgerhulpverlener van de Stichting Groningenhartveilig net iets voor jou.

In zo’n opleiding leer je reanimeren, met een AED omgaan en mensen helpen die het slachtoffer zijn van een hartstilstand.

En vooral dat laatste is iets, waar ze bij Groningenhartveilig extra aandacht aan schenken. Het is natuurlijk prachtig en noodzakelijk als je met een AED kunt omgaan en kunt reanimeren, maar hoe ga je hulp bieden als je iemand in een niet alle daagse omstandigheid aantreft, zoals in een kelder, in een garage in of onder een auto, in een kleine douche of een lift?

Ook dat redden vanuit een moeilijke omstandigheid leer je bij de opleiding van Groningenhartveilig en de stichting was de eerste in ons land die zich realiseerde dat je er met alleen een AED en reanimatie niet goed was voorbereid op een echte reddingsactie en besloot zelf met aanvullende trainingen te komen.

Groningen HartVeilig!

Deze stichting is ontstaan nadat bekend geworden is dat slechts 12% van de mensen een hartstilstand overleeft. Omdat er toevallig mensen in de buurt waren die hulp konden bieden…

Aan dit toeval wil deze stichting een einde maken door bij een reanimatie ook burgers te alarmeren die zowel een reanimatie & AED opleiding hebben gehad.

GroningenHartveilig leidt mensen op tot burgerhulpverleners:

Zij ontvangen van de meldkamer 112 een SMS en starten in afwachting van de ambulance alvast de reanimatie op.
Als dit binnen 6 minuten gebeurt, dan heeft het slachtoffer een overlevingskans van 50-70%!

Aan welke eisen moet je voldoen?

Voorwaarden Gratis Reanimatie/AED-cursus

Er zijn een aantal voorwaarden om deel te kunnen nemen aan de gratis cursus. Lees deze goed door, voordat u zich aanmeldt als hulpverlener.

  1. U bent 18 jaar of ouder
    2. Na uw diplomering blijft u minimaal twee jaar inzetbaar als hulpverlener bij de Stichting Groningen HartVeilig
    3. Bij geen deelname aan het project Groningen HartVeilig (u wilt alleen een cursus volgen) worden de kosten van de cursus in rekening gebracht bij de cursist.
    4. De gratis cursus geldt niet voor de herhalingscursus BLS/AED en de cursus kinderreanimatie.

6 minutentrainingen

GHV organiseert als eerste stichting in Nederland zogenaamde 6-minutentrainingen.
Wat maakt het verschil?

·         In de Reanimatie-/AED cursus staat de reanimatietechniek centraal.

·         In de 6-minutentraining staan alle aspecten van de burgerhulpverlening centraal.

De 6-minutentraining is een scenariotraining waarin het snel en doeltreffend handelen in een 6 minutenzone wordt geoefend.

Voorbeelden van aspecten die tijdens de 6-minutentraining worden geoefend zijn:

·         Letten op je eigen veiligheid (op weg naar en bij het meldadres)

·         Het maken van een open en veilige werkruimte

·         Je plaats in de hulpverlening tussen ambulance, politie en andere betrokkenen

·         Zodanig samenwerken dat de reanimatie zo min mogelijk wordt onderbroken

·         Effectief communiceren met medeburgerhulpverleners en professionals

De trainingen worden begeleid door een instructeur en een Lotus (speelt rol van familielid/omstander) en vinden, net als in de werkelijkheid, plaats op een vooraf onbekende locatie. Je zult het slachtoffer thuis in bed kunnen aantreffen, op het toilet van een tankstation of in een hele krappe kelder.

Alle aspecten die u bij een echte reanimatie tegen kunt komen, kunt u ook in deze scenariotrainingen terugvinden.

Een echte reanimatie is complexer dan alleen de reanimatietechniek!

Goede oefening baart kunst en de bedoeling van de 6-minutentraining is dat de burgerhulpverleners door GHV worden begeleid in het adequaat starten van een effectieve reanimatie binnen 6-minuten.
Het streven is om elke burgerhulpverlener deze training 4x per jaar ‘gratis’ aan te bieden. Dit is mogelijk dankzij de subsidie van alle 23 Groninger gemeenten.

WIL JE EERST WEL EENS WAT MEER WETEN OVER BURGERHULPVERLENING?

Er is uitgebreide informatie te vinden op www.groningenhartveilig.nl,

Maar je bent ook van harte welkom op de voorlichtingsavond op vrijdagavond  2 februari om 19.30 uur in de Innovatie werkplaats aan de Van Schendelstraat 9 in De Wijert Noord.

WIL JE DE OPLEIDING TOT BURGERHULPVERLENER VOLGEN?

Ga naar     https://planning.groningenhartveilig.nl/node/295?entity_iframe=1 en meld je aan .

De opleiding (BLS-cursus genaamd) vindt plaats op zaterdag 3 februari  . De aanvang is gesteld op 9 uur. Locatie: Innovatie werkplaats, Van Schendelstraat 9, De Wijert Noord.

Training:

Na deze cursus start op zaterdag  om 12:30 de 6-minutentraining. Deze duurt ca. 1,5 uur.

In deze training, die eveneens in de wijk De Wijert zal plaatsvinden, brengt u het geleerde in de praktijk tot uitvoering, u heeft dan immers als de opleiding gevolgd en kunt met alle facetten van de hulpverlening aan slachtoffers met een hartstilstand overweg.

Voor burgerhulpverleners die alleen aan de 6-minuten training mee willen doen:

Zorg dat je om 12.15 aanwezig bent.

AANMELDEN TOT UITERLIJK 5 JANUARI:  https://planning.groningenhartveilig.nl/node/295?entity_iframe=1

BURGERHULPVERLENER WORDEN: MISSCHIEN WEL HET BESTE VOORNEMEN OM IN 2018 TE GAAN UITVOEREN!!!

( Deze opleiding wordt mede mogelijk gemaakt door de INNOVATIEWERKPLAATS HELPMAN DE WIJERT, Van Schendelstraat 9, die haar ruimte beschikbaar heeft gesteld aan GRONINGENHARTVEILIG , voor de voorlichting en de opleiding)