6 juni 2016
Van vlooienbaal naar knuffelkat
De Kattenkliniek van Groningen viert in juni haar eerste verjaardag. Veel kattenbaasjes uit de stad Groningen en de regio weten de weg naar de gespecialiseerde kliniek te vinden. De aandoeningen die in het eerste jaar het vaakst voorbij kwamen, zijn: huidproblemen, blaasontsteking, gebitsproblemen en nierfalen . Ook hebben steeds meer katten te kampen met teken en vlooienplagen, waarschuwt dierenarts Astrid Rutsen.
“Katten hebben veel last van vlooien en in de zomer komt het erg veel voor. Jeuk, kaalheid, korstjes en zelfs wonden op hun onderrug zijn het gevolg,” aldus Rutsen. Naast dat de vlooien jeuk en irritatie geven, zijn ze ook overbrengers van de lintworm en kunnen ze ernstige bloedarmoede veroorzaken, vooral bij kittens. Als de kat een allergie ontwikkelt tegen het speeksel van de vlo wordt de jeuk zo hevig dat ze zichzelf tot bloedens toe kunnen krabben en likken. Deze aandoening blijft levenslang aanwezig en is een bron van zorg voor de eigenaar. “Niet alleen buitenkatten maar ook binnenkatten kunnen vlooien krijgen. De poppen zijn plakkerig en kunnen heel makkelijk met de kleding van baasjes meegenomen worden naar huis”, aldus Rutsen.
Zomer én winter
Een vlooienallergie was voorheen vooral een probleem in de zomermaanden. Maar nu veel vlooien resistent zijn geworden tegen de veel gebruikte vlooienmiddelen, lijkt het aantal vlooien het hele jaar door flink toe te nemen.
Voorkomen is dus beter dan genezen. Maar hoe doe je dat? Voor een succesvolle vlooienbestrijding is het goed om te weten dat de vlooien op je huisdier maar 5% van het probleem vormen. De overige 95% is in de vorm van eieren, poppen en larven in je huis aanwezig. De larven worden in de maanden erna volwassen vlooien en springen op je dier. Wie eenmaal een vlooienplaag in huis heeft, moet dus een lange adem hebben…
Vlooien…wat nu?
Als je je kat ontvlooit, zorg dan dat je een goed werkzaam middel gebruikt. Bij gebruik van een pipet: breng deze liever wat hoger op de nek aan om aflikken te voorkomen. Voor sommige katten is juist een bandje of een tablet een uitkomst. Het is belangrijk dit bij een vlooienplaag minimaal 3 tot 4 maanden zonder onderbreking vol te houden. Stofzuig daarnaast je huis en geef extra aandacht aan de ligplekken van de kat. Gooi de stofzuigerzak daarna weg. In ernstige gevallen is een omgevingsspray aan te raden. Het gebruik van een vlooienkam zorgt tijdelijk voor iets minder vlooien op je dier maar is dus geen echte oplossing.
Twijfel je of je kat vlooien heeft? Omdat de Kattenkliniek van Groningen deze week 1 jaar bestaat kunnen kattenbaasjes deze maand gratis hun kat laten controleren. Ook kunnen we je helpen met de keuze voor het beste vlooienbestrijdingsmiddel voor de kat. Gewoon even bellen met de Kattenkliniek van Groningen.
Dat kan op telefoonnummer: 050-85 318 99
En kijk voor meer info op: www.kattenkliniekgroningen.nl