19 december 2017
Op woensdag 15 november jongstleden organiseerde ontwikkelaar Vastgoed Groningen een informatieavond over de plannen met de Aldi-locatie aan De Mérodelaan. De belangstelling was groot en er waren op die avond zowel kritische als positieve geluiden te horen. Reden genoeg om stil te staan bij de plannen van de ontwikkelaar, de rol van de gemeente, het bestemmingsplan en het vervolg.
Jaren geleden heeft woningcorporatie de Huismeesters, eigenaar van het Aldi-pand, een plan gemaakt om op de Aldi-locatie 100 appartementen te bouwen boven een nieuw winkelpand. Dit plan is niet verder gekomen dan de initiatieffase. De nieuwe eigenaar van de grond – Vastgoed Groningen – veranderde het plan in 55 appartementen, een parkeerdek en een nieuwe supermarkt op de begane grond.
De gemeente is positief over het schetsontwerp van Vastgoed Groningen. De behoefte aan nieuwbouwwoningen in de stad blijft groeien en de variatie in appartementen zorgt ervoor dat de woningen geschikt zijn voor verschillende groepen toekomstige bewoners. Ook stedenbouwkundig past deze ontwikkeling goed in de bestaande opbouw van de Wijert Zuid.
Parkeren
Veel gehoorde opmerkingen op de bewonersavond van 15 november gingen over de parkeeroverlast tijdens de haal – en brengtijden van de Brederoschool. Dat deze overlast als een probleem ervaren wordt, is begrijpelijk maar staat nagenoeg los van de ontwikkeling op de Aldi-locatie. De ontwikkelaar heeft in zijn plan het parkeren op eigen terrein opgelost: de toekomstige bewoners van het appartementencomplex stallen hun auto op een parkeerdek.
Niettemin wordt het signaal over overlast opgepakt. De gemeente zoekt het gesprek met de Brederoschool over mogelijke oplossingen.
Rolverdeling
Vastgoed Groningen is eigenaar van de grond en heeft het initiatief genomen voor de nieuwe ontwikkeling. De gemeente stelt de stedenbouwkundige randvoorwaarden op en is verantwoordelijk voor een nieuw bestemmingsplan. Daar hoort een formele procedure bij.
Zon en wind
Op dit moment wordt het voorontwerp bestemmingsplan gemaakt. In dit voorontwerp worden de studies naar bezonning, windhinder en parkeerdruk verwerkt. De conclusies van deze onderzoeken en de gevolgen hiervan voor het plan zijn straks terug te lezen als het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage ligt.
Vervolg
Begin volgend jaar ligt het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage. Direct omwonenden
van de Aldi-locatie krijgen een brief met informatie over de precieze ingangsdatum. Als u direct belanghebbend bent kunt u op het voorontwerp bestemmingsplan een inspraakreactie indienen. Ook de brandweer en de veiligheidsregio krijgen gelegenheid om op het voorontwerp bestemmingsplan te reageren. Alle reacties worden verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan.
Dit ontwerpbestemmingsplan wordt ter inzage gelegd door het college van burgemeester en wethouders. U kunt dan lezen wat het college met uw inspraakreactie gedaan heeft. Bent u het daar niet mee eens dan kunt u bij de gemeenteraad een zogenaamde zienswijze indienen. In deze zienswijze beschrijft u de punten waarmee u het oneens bent.
De gemeenteraad beoordeelt dan of de zienswijze aanleiding geeft om het ontwerp bestemmingsplan aan te passen of niet. Is het laatste niet het geval dan wordt uw zienswijze afgewezen. U heeft dan nog de mogelijkheid tegen dit besluit van de gemeenteraad in beroep te gaan bij de Raad van State.