Voorlichting MJD & Groningse Kredietbank

29 oktober 2015

Maria Kaakje

In september gaf de Maatschappelijke Juridische Dienstverlening (MJD) met de Groningse Kredietbank (GKB) een gezamenlijke voorlichting over de steun die beide organisaties geven voor mensen met financiële vragen. Wij van het Platform De Wijert waren hier bij, om zo te weten te komen wat dit precies inhoudt. We beginnen de voorlichting met koffie, thee, en een Maria Kaakje. Zonder dat de organisatie daar specifiek over na had gedacht, symboliseert dit koekje heel goed waar de voorlichting over gaat: je hebt ook veel met weinig middelen! Want: het Maria Kaakje is het meest goedkope koekje dat je in de Nederlandse supermarkt kan halen. En toch heel lekker!

DSC08755

Financiële hulpverlening door de MJD

Abdel Azghoughi en Richard Brouwer van de MJD geven elke dinsdagmiddag in het MFC De Wijert / Helpman (P.C. Hooftlaan 1, Groningen) om 13.00 uur een financieel spreekuur: eerste hulp bij financiën. Je hoeft je niet vooraf aan te melden om langs te komen bij dit spreekuur, je kan gewoon binnenstappen. Tijdens dit spreekuur wordt er een rondje gedaan wie welke hulp nodig heeft. Deelnemers aan het spreekuur krijgen de gelegenheid vragen te stellen, en er worden ook onderling tips en trucs uitgewisseld. Zo help je ook elkaar met financiële vragen.

Een taboe

Volgens Brouwer heerst er een taboe op het hebben van financiële problemen. Ondertussen hebben veel mensen te maken met kleinere of grotere problemen op financieel gebied. Dit kan een tijdelijke situatie zijn door bijvoorbeeld kortdurende werkloosheid, of het wegvallen van een inkomen door scheiding of overlijden. Vaak hebben deze mensen maar een korte tijd een steuntje in de rug nodig. Bijvoorbeeld hulp bij het schrijven van een brief naar de Belastingdienst voor het herstellen van een fout, of hulp om tot een betalingsregeling te komen. Maar er komen ook mensen die in grotere financiële problemen zitten, en daar zelf niet meer makkelijk uitkomen. Azghoughi en Brouwer helpen deze mensen voor een langere periode. Er wordt dan eerst in kaart gebracht wat voor problemen er allemaal zijn. Vervolgens worden de problemen aangepakt. Dit vraagt maatwerk, en geduld vanaf zowel de kant van de hulpvrager als het MJD. Maar het leidt ook tot resultaat: mensen weten weer waar het probleem ligt, en kunnen de problemen aan gaan pakken!

Wanneer geld een probleem wordt

Azghoughi ziet dat juist dit ‘niet weten’ vaak het begin is van financiële problemen. Mensen weten vaak niet wat hun besteedbaar inkomen is. Dat is het geld dat overblijft nadat de vaste lasten, zoals huur, gas / water / licht, en je zorgverzekering, zijn betaald. Er wordt dan te snel geld uitgegeven dat er niet is. Er volgen betalingsachterstanden, er komen brieven over herinneringen en aanmaningen, en rekeningen worden doorgestuurd naar incassobureaus. De Belastingdienst zal tegen die tijd een openstaande vordering gaan terug halen door bijvoorbeeld in te houden op je Toeslagen. Met alle gevolgen van dien. Het advies van de MJD hierin: laat het niet zo ver komen! Ga altijd in gesprek met je schuldeisers. Gaat dit niet omdat je bijvoorbeeld de Nederlandse taal niet voldoende beheerst? Laat je dan helpen door in eerste instantie je naaste omgeving. Gaat dat niet? Kom dan vooral naar het spreekuur van Azghoughi en Brouwer, en laat je daar helpen. En: er over praten helpt ook echt! Financiële problemen zijn heel vervelend, maar het overkomt iedereen. Het is niets om je voor te schamen. Het probleem aanpakken en er iets mee doen: dat helpt!

DSC08788

Inloopspreekuur Groningse Kredietbank

Ahmed Allaui voert intakegesprekken op het inloopspreekuur van de Groningse Kredietbank (GKB).

In zijn deel van de voorlichting vertelt hij waar deze hulp uit bestaat. Tijdens het eerste gesprek stelt hij vragen omtrent de inkomsten, uitgaven en op welke wijze schulden zijn ontstaan. Aan het einde van het gesprek krijg je een deskundig advies over hoe jij je geldproblemen zou kunnen oplossen. Zijn de geldproblemen heel dringend, dan probeert de GKB te bemiddelen. Denk aan een dreigende woningontruiming, afsluiting gas/elektra, water of beslag op je inboedel.

Heb je geldproblemen en woon je in de gemeente Groningen? Kom dan naar het inloopspreekuur van de GKB. Het inloopsspreekuur is iedere werkdag van 9.00 tot 12.00 uur op het Werkplein aan het Harm Buiterplein 1. Wel zo fijn, want je hoeft geen afspraak te maken en kunt gewoon binnenlopen. Niet kunnen rondkomen of het hebben van (grote) schulden is een vervelende situatie. Door hulp te zoeken bij de GKB zet je de eerste stap om je problemen op te lossen.

Niets doen = duur

Ahmed geeft als tip, wacht niet te lang met het oplossen van je schulden, want schulden kunnen behoorlijk oplopen. Neem bij een betalingsachterstand of schuld z.s.m. contact op met je schuldeiser of je een betalingsregeling zou kunnen treffen (telefonisch of schriftelijk). Doe je niets, dan komen er steeds meer kosten bij, met alle gevolgen van dien. Vind je het moeilijk om zelf contact te zoeken met je schuldeiser(s), kom dan op het inloopsspreekuur van de GKB.

Advies

Soms heb je aan de adviezen van de GKB genoeg. Je kunt met de adviezen dan zelf werken aan de oplossing van je geldproblemen. De GKB zet voornamelijk in op zelfredzaamheid. Met de hulp die je krijgt, kun je vervolgens zelf je financiën op orde houden.

Schulden

We kunnen je ook helpen als je schulden niet meer kunt afbetalen. We noemen dat een problematische schuldsituatie. Deze kunnen we proberen op te lossen door een vrijwillige schuldregeling. Heb je voortdurend moeite om rond te komen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor budgetbeheer. De GKB beheert dan je inkomsten en uitgaven. Je kunt je ook aanmelden voor de gratis cursus rondkomen kun je leren. De GKB voert ook beschermingsbewind uit. Dit houdt in dat een bewindvoerder je financiën regelt, omdat je dit door een psychische of lichamelijke beperking niet meer zelf kunt.

DSC08773

Meenemen

Kom je voor het eerst op het spreekuur van de GKB, neem dan mee:

een geldig paspoort of geldige identiteitskaart

gegevens van je vaste lasten (huur, energie, water en verzekeringen)

inkomensgegevens

gegevens van je schuldeisers.

Kosten

De schuldhulpverlening van de Groningse Kredietbank is gratis. Meer informatie?

Kijk eens op de site www.gemeente.groningen.nl/gkb

Zelfredzaamheid voorop

Zowel bij de MJD als de GKB staat zelfredzaamheid voorop. Daar waar mensen in financiële problemen zijn gekomen, bieden beide organisaties een helpende hand om daar weer uit te komen. Maar uiteindelijk moet je het zelf weer zien te redden. Dat doe je het best door er snel bij te zijn als het dreigt mis te gaan in jouw financiële situatie.

Onthoud dus: heb je vragen? Of loop je tegen problemen aan? Schroom dan niet om naar de eerste hulp bij financiën van de MJD of meteen naar het inloopspreekuur van de GKB te komen.

DSC08785

Tekst: Marike Broekema

Foto’s: Dennis Broekema